Nieuws c


    

 

 Evenementenkalender 2019
  

  
   
NationaleMolendagen
  
           Nationale molendagen     2e weekend van mei:
 11 en 12 mei 2019
Hamerslagdag
  Hamerslagdag / Smedendag
Molen St. Petrus, Roggel
 zo 23 juni 2019
 vanaf 9:30
           
OpenMonumentenDag
     
Open monumentendagen   
        
      
 2e weekend van september:     

 14 en 15 september 2019

MolenstichtingLimburg            
  Limburgse molendag  1e zondag van oktober:
 6 oktober 2019

Landbouwwerktuigen3

 

 

     
Historische landbouwwerktuigen
bij De Hoop en De Welvaart, Horn

   
  Limburgse molendag
  6 oktober 2019

 

 

 

Onderhoud aan de Aurora
  

auroraherstelbalkon b  

In juli 2019 zijn er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan het balkon en de kruihaspel van de windmolen Aurora in Baexem. Van het balkon is een dragende balk - die 50 jaar in weer en wind dienst heeft gedaan - hersteld en waar nodig kreeg de balkonvloer nieuwe planken. Ook kwam er een nieuw luiluik in de balkonvloer. Trap en balkon worden binnenkort geschilderd.

Het kruihaspel, waarmee de molen op de wind gezet wordt, kreeg een nieuwe spaak en werd opnieuw gecentreerd; de krui-as is behandeld tegen de houtwormkever.
De werkzaamheden werden uitgevoerd door Adriaens Molenbouw uit Weert.


    
Gulle gaven
  

Offerblokken LR  

De Leumolen en molen De Welvaart zijn ieder een fraai offerblok rijker. Thieu Tubeé timmerde de kistjes, G. Schoenmakers schilderde de Leumolen en Jan van der Venne penseelde de Welvaart. Het ontwerp is geïnspireerd op de houten schooltassen die in de achttiende en negentiende eeuw in gebruik waren. De bijzondere donatieboxen prikkelen ongetwijfeld tot gulle gaven ten bate van de molens. Dank aan de makers!

 
  

Molen De Hoop in Horn in de steigers
  

herstel kap  

De komende maanden (vanaf juli 2019) wordt er onderhoud verricht aan de kap van Molen De Hoop in Horn. De kap wordt voorzien van een nieuwe laag dakleer en ook de daarop liggende schaliën worden vervangen. De huidige schaliën zijn 45 jaar oud en sluiten het dak niet goed meer af.

Een schalie is een dun plankje dat door kloven of zagen wordt verkregen. In geval van De Hoop gaat het om gekloofde schaliën van eikenhout. Om de levensduur van de schaliën te verlengen zijn ze behandeld met beits en lijnolie.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door ambachtelijk timmerman Frans Hagenaars uit Leende. Om het werk veilig uit te voeren, wordt er gewerkt vanaf een steiger rondom de molen. Het werk vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Molenstichting Leudal in opdracht van de gemeente Leudal. De werkzaamheden zijn in oktober 2019 afgerond.


  

Herstel waterrad van de Leumolen
  

molenbouwers  

In opdracht van Staatsbosbeheer, de eigenaar van de Leumolen, heeft in mei 2019 groot onderhoud aan het waterrad van de molen plaatsgevonden. Het huidige rad stamt uit 1986 en was op veel onderdelen, met name de velgstukken, versleten. Goede velgstukken zijn van groot belang voor de aanhechting van de schoepen. Alle velgstukken zijn vervangen en ook veel schoepen en toebehoren. Tevens is onderhoud uitgevoerd aan de maalsluis zodat een dichte sluis geen water meer doorlaat.

De vrijwilligers van de Leumolen deden voorbereidend werk, reparatie van het rad is uitgevoerd door Adriaens Molenbouw uit Weert. Voor deze werkzaamheden is subsidie verleend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Limburg.

 

 
Evert Smit Biotoopprijs 2019 voor Hans van Zoggel
        

biotoopprijs hans  

Jaarlijks wordt door het Gilde van Vrijwillige Molenaars de Evert Smit Biotoopprijs uitgereikt aan een persoon of instelling die zich actief heeft ingezet voor de verbetering van de molenbiotoop. De prijs, ingesteld in 1998, draagt de naam van molenaar Evert Smit (1920-1999), als eerbetoon aan een groot voorvechter van de molenbiotoop. Het was ook Smit die de nu ingeburgerde term molenbiotoop introduceerde .

In 2019 ontving Hans van Zoggel uit Roggel deze prijs voor zijn succesvolle werk voor de verbetering van de biotoop van de Wind- en Motormaalderij St. Petrus in Roggel. Aangrenzende hoge bomen werden gekapt en worden vervangen door lage fruitbomen. De mulders van de St. Petrus droegen Hans voor.

 

 
 Molen de Sint Petrus in 2018
  

StPetrus  

De bovenas van de Wind- & Motormaalderij Sint Petrus in Roggel heeft in 2018 in 146 draaidagen 260.637 omwentelingen gemaakt. Op de molen werd tarwe, spelt en boekweit gemalen en de molenbiotoop is vorig jaar flink verbeterd door het vellen van bomen in de omgeving.
Dit en veel meer is te lezen in het jaarverslag van 2018.

 


 De Sint Elisabethsmolen weer draaivaardig
  

2018 12 herstel rad  

De Sint Elisabethsmolen heeft in 2018 langdurig stilgestaan, vanwege de droogte, maar ook omdat er problemen waren met het waterrad. Om die op te lossen zijn in december 2018 alle houten schoepbladen vervangen door ijzeren. Een gigantische klus, maar niet zonder resultaat, de molen draait weer als een zonnetje. En helemaal uitgevoerd door vrijwilligers.


 

 
 Jos Beurskens neemt afscheid bestuur Molenstichting Leudal
  

2018 12 afscheid LR  

Tijdens de laatste bestuursvergadering van 2018 nam Jos Beurskens afscheid van het bestuur van de Molenstichting Leudal, Jos was lid vanaf de oprichting van de Molenstichting Leudal in 2012. Hij werd bestuurslid vanuit zijn betrokkenheid bij de Grathemermolen. Binnen het bestuur hield Jos zich vooral bezig met de contacten met het Molennetwerk Kempen-Broek.Als afscheidscadeau kreeg hij dan ook een boek over het Kempen-Broek. Nu de Grathemermolen weer nieuw leven in is geblazen, gaat Jos daar aan de slag als  vrijwilliger, waardoor zijn betrokkenheid bij de molens in Leudal blijft bestaan.
Wij wensen Jos succes met zijn werk op de Grathemermolen
.      
Overeenkomst getekend
 

ondetekening ovk  

Op 30 maart 2018 werd een vijfjarige overeenkomst getekend tussen de Molenstichting Leudal en de gemeente Leudal. Daarin is onder andere vastgelegd dat de Molenstichting verantwoordelijk is voor het beheer van de vijf windmolens die eigendom zijn van de gemeente Leudal.
Op de foto van links naar rechts: Eric Heetkamp en Twan Houtappels, resp. secretaris en voorzitter van de Molenstichting en Arno Walraven, wethouder van de gemeente Leudal.

 

  

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief no 3, december 2018
Nieuwsbrief no 2, februari 2018
Nieuwsbrief no 1, april 2017

 

© 2018 Molenstichting Leudal - All Rights Reserved. Designed By JohRem