Nieuws c


    

 

 Evenementenkalender 2020
  

  
   
NationaleMolendagen
  
               Nationale molendagen     2e weekend van mei:
 9 en 10 mei 2020
Hamerslagdag
      Hamerslagdag / Smedendag
    Molen St. Petrus, Roggel
 
           
OpenMonumentenDag
     
    Open monumentendagen   
        
      
 2e weekend van september:     

 12 en 13 september 2020

MolenstichtingLimburg            
      Limburgse molendag  1e zondag van oktober:
 4 oktober 2020

 

 

De Heksenmolen
  

Heksenmolen  

In het kader van het Unicef Kinderrechten Filmfestival, 75 jaar bevrijding, maakte de basisschool de Mussenberg te Horn een film over de heks die -zoals bekend- in molen de Welvaart huist. De film staat op YouTube:

www.youtube.com/watch?v=6D1JQhITaj4
(ook te vinden met zoekopdracht de Heksenmolen)

Hoe meer kijkers (viewers), hoe groter de kans dat de school in de prijzen valt bij het Filmfestival. Dus geef het door!


  

De Aurora op de Dagwacht
  

De Dagwacht naar de Nachtwacht 160x200 cm olieverf op linnen Trudy Frenken 2019 1  

Ieder jaar organiseert de Stichting Kunst & Cultuur Leudal een kunstfietsroute door een deel van de gemeente. Alle deelnemende kunstenaars wonen en werken in de directe omgeving en stellen hun creaties tentoon. Onlangs was dat in de kern Baexem, Grathem en Kelpen-Oler.         
In het molenhuisje bij de Aurora molen te Baexem exposeerde in 2019 Trudy Frenken uit Baexem. Haar werken stonden in het teken van Rembrandt van Rijn.

Trudy Frenken zelf aan het woord:


“Rembrandt loopt als een rode draad door mijn leven: ik ben op dezelfde dag geboren, alleen 350 jaar
later, Rembrandt overleed op de verjaardag van mijn moeder (4 oktober) en toen ik in 2006 mijn Atelier Leudal opende was dat in het 400e geboortejaar van Rembrandt. Mijn Atelier wordt bewaakt door Rembrandt Beveiliging en in mijn winkeltje worden Rembrandtproducten van Talens verkocht. Toeval allemaal? Oordeel zelf. Rembrandt kwam op mijn pad en met zoveel toevalligheden moest ik iets doen. En zo werd vorige zomer het idee geboren om de grote Rembrandt als inspirator te gebruiken voor de expositie tijdens het Paasweekend in De Bombardon te Heythuysen. Mijn cursisten hebben het idee warm omarmd en zijn ermee aan de slag gegaan. Om ze te stimuleren heb ik zelf naar De Nachtwacht “De Dagwacht” geschilderd. Als ik opsta kijk ik uit op de molen op mijn schilderij. Rembrandt was bovendien een molenaarszoon en bij een molen zijn ook katten. Vandaar een van mijn katten erbij. De gezichten van De Dagwacht zijn van de vrouwelijke cursisten die het langst in mijn atelier komen schilderen. De twee meisjes zijn mijn kleinkinderen, die beiden ook op de cursus zitten”.

 

 

Klein maar fijn
  

Antonius Henk Spoor  

Henk Spoor is niet alleen molengids op de St.Antonius in Heythuysen en de Aurora in Baexem, maar neemt ook weleens het penseel ter hand. Met zijn vrouw maakte hij kleine schilderijtjes van de St. Antonius. De schilderijtjes hebben een afmeting van 5 bij 5 centimeter en zijn op de molen te koop. Klein maar fijn dus.

 

 
  

Onderhoud aan de Aurora
  

auroraherstelbalkon b  

In juli 2019 zijn er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan het balkon en de kruihaspel van de windmolen Aurora in Baexem. Van het balkon is een dragende balk - die 50 jaar in weer en wind dienst heeft gedaan - hersteld en waar nodig kreeg de balkonvloer nieuwe planken. Ook kwam er een nieuw luiluik in de balkonvloer. Trap en balkon worden binnenkort geschilderd.

Het kruihaspel, waarmee de molen op de wind gezet wordt, kreeg een nieuwe spaak en werd opnieuw gecentreerd; de krui-as is behandeld tegen de houtwormkever.
De werkzaamheden werden uitgevoerd door Adriaens Molenbouw uit Weert.


    
Gulle gaven
  

Offerblokken LR  

De Leumolen en molen De Welvaart zijn ieder een fraai offerblok rijker. Thieu Tubeé timmerde de kistjes, G. Schoenmakers schilderde de Leumolen en Jan van der Venne penseelde de Welvaart. Het ontwerp is geïnspireerd op de houten schooltassen die in de achttiende en negentiende eeuw in gebruik waren. De bijzondere donatieboxen prikkelen ongetwijfeld tot gulle gaven ten bate van de molens. Dank aan de makers!

 
  

Molen De Hoop in Horn in de steigers
  

herstel kap  

De komende maanden (vanaf juli 2019) wordt er onderhoud verricht aan de kap van Molen De Hoop in Horn. De kap wordt voorzien van een nieuwe laag dakleer en ook de daarop liggende schaliën worden vervangen. De huidige schaliën zijn 45 jaar oud en sluiten het dak niet goed meer af.

Een schalie is een dun plankje dat door kloven of zagen wordt verkregen. In geval van De Hoop gaat het om gekloofde schaliën van eikenhout. Om de levensduur van de schaliën te verlengen zijn ze behandeld met beits en lijnolie.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door ambachtelijk timmerman Frans Hagenaars uit Leende. Om het werk veilig uit te voeren, wordt er gewerkt vanaf een steiger rondom de molen. Het werk vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Molenstichting Leudal in opdracht van de gemeente Leudal. De werkzaamheden zijn naar verwachting begin 2020 afgerond.


  

Herstel waterrad van de Leumolen
  

molenbouwers  

In opdracht van Staatsbosbeheer, de eigenaar van de Leumolen, heeft in mei 2019 groot onderhoud aan het waterrad van de molen plaatsgevonden. Het huidige rad stamt uit 1986 en was op veel onderdelen, met name de velgstukken, versleten. Goede velgstukken zijn van groot belang voor de aanhechting van de schoepen. Alle velgstukken zijn vervangen en ook veel schoepen en toebehoren. Tevens is onderhoud uitgevoerd aan de maalsluis zodat een dichte sluis geen water meer doorlaat.

De vrijwilligers van de Leumolen deden voorbereidend werk, reparatie van het rad is uitgevoerd door Adriaens Molenbouw uit Weert. Voor deze werkzaamheden is subsidie verleend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Limburg.

 

 
Evert Smit Biotoopprijs 2019 voor Hans van Zoggel
        

biotoopprijs hans  

Jaarlijks wordt door het Gilde van Vrijwillige Molenaars de Evert Smit Biotoopprijs uitgereikt aan een persoon of instelling die zich actief heeft ingezet voor de verbetering van de molenbiotoop. De prijs, ingesteld in 1998, draagt de naam van molenaar Evert Smit (1920-1999), als eerbetoon aan een groot voorvechter van de molenbiotoop. Het was ook Smit die de nu ingeburgerde term molenbiotoop introduceerde .

In 2019 ontving Hans van Zoggel uit Roggel deze prijs voor zijn succesvolle werk voor de verbetering van de biotoop van de Wind- en Motormaalderij St. Petrus in Roggel. Aangrenzende hoge bomen werden gekapt en worden vervangen door lage fruitbomen. De mulders van de St. Petrus droegen Hans voor.

   

  

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief no 4, november 2019
Nieuwsbrief no 3, december 2018
Nieuwsbrief no 2, februari 2018
Nieuwsbrief no 1, april 2017


 Nieuwsarchief

 Nieuws 2019

 

 

 

© 2018 Molenstichting Leudal - All Rights Reserved. Designed By JohRem