Nieuws c

     

 Evenementenkalender 2022
  

  
   
NationaleMolendagen
  
                Nationale Molendagen   

 2e weekend van mei:
 14 en 15 mei

Hamerslagdag
       Hamerslagdag
     Molen St. Petrus, Roggel
  zondag 22 mei

           
OpenMonumentenDag

     
     Open Monumentendagen   
        
 2e weekend van september:     
 10 en 11 september

 

50 jaar Aurora molen

op het molenveld te Baexem

 

    

     Open dag Aurora molen
     zie onderstaand Nieuwsbericht

 zondag 11 september


Molenfeesten

te Neer

 

 
     Molenfeesten
     bij de Friedesse molen
    
zie onderstaand Nieuwsbericht

 zondag 11 september

MolenstichtingLimburg            
       Limburgse Molendag

 1e zondag van oktober:
 2 oktober
 

    Nieuwsbrieven van de molens 2021-2022
 

             
 

    St. Antonius en Aurora

 

   

juli 2022
mei 2022
maart-april 2022

maart 2022
januari 2022

    St. Petrus      
      


jaarverslag over 2021    

   

    Friedesse molen    

juni 2022
maart 2022

     

   

 

Nieuwsberichten

 

Molenfeesten bij de Friedesse molen te Neer
  

2022 Friedesse poster   Op zondag 11 september 2022 vinden bij de Friedesse Molen in Neer de Molenfeesten plaats. Een grote feestdag met een markt met streekproducten, demonstraties van ambachten en er kan volop gegeten en gedronken worden.

Bourgondische cultuurhistorie
Op zondag 11 september laten de Friedesse Molen en Eetwinkel AMBACHT je tussen 11 en 19 uur genieten van het bourgondische leven. Er is van alles te beleven, een gezellige kraampjesmarkt met streekproducten, expositie van Ans Houben in de watermolen, diverse demonstraties van ambachten, vertier voor de kinderen, genieten van de lekkerste lokale lekkernijen, picknicken op een dekentje.

Wil je de omgeving verkennen, dan liggen er wandel- en fietsroutes voor je klaar. De Molenfeesten zijn een feest voor het hele gezin!

         
Kom op de fiets in verband met beperkte parkeergelegenheid.

  

Aurora molen 50 jaar op het Molenveld in Baexem
  

Aurora50  

Op 11 september 2022 organiseert de Molenstichting Leudal van 11.00 tot 16.00 uur een open dag bij de Aurora molen aan de Molenveldstraat in Baexem. Dit ter gelegenheid van het feit dat de molen, na een verplaatsing, 50 jaar op de huidige locatie staat. Om 11.00 uur wordt de aftrap gegeven door wethouder Graef van de gemeente Leudal. De molen is die dag in werking en geopend voor het publiek. Ook is er een informatieve markt met een 10-tal kraampjes.

Op de markt zijn oude ambachten, historische foto’s van de Aurora en kunst te zien. Verder is een aantal maatschappelijke organisaties aanwezig. Voor kinderen organiseert Schutterij St. Jan uit Baexem activiteiten. Ook kunnen kinderen met de handmolen graan malen. En er is muziek. De toegang is gratis.Hamerslagdag bij de St. Petrus
  

2022 smedendag1   2022 smedendag2


De smidsvuren werden weer opgestookt tijdens de 10e editie van de Hamerslagdag bij de St. Petrusmolen in Roggel. Twee jaar kon het evenement niet doorgaan maar op zondag 22 mei 2022 gingen de ijzers weer in het vuur. Honderden bezoekers bezochten het evenement.

 

Gouden speld voor Jan van Woezik
  

2022 Woezik Gilde Speld LR  

Op 16 april 2022 kreeg Jan van Woezik door Jos Peusen van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg een gouden speld uitgereikt. Jan kreeg deze speld omdat hij 50 jaar geleden het diploma vrijwillig molenaar behaalde. Al die jaren was hij als molenaar actief op de molen St. Petrus in Roggel. Naast molenaar is Jan ook instructeur en heeft in die hoedanigheid veel nieuwe molenaars opgeleid. Het uitreiken van de onderscheiding was een van de activiteiten in het kader van het 50-jarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

 

 

Molen de St. Petrus in 2021
  

2021 Petrus jaarverslag

Foto: Marc Crins

 

De St. Petrus in Roggel heeft in 2021 417.129 omwentelingen gemaakt, opnieuw het hoogste aantal in Limburg. De molen was 183 dagen bemand en draaide op 158 dagen. Vanwege de coronacrisis was de molen helaas een gedeelte van het jaar gesloten voor publiek en ook de Hamerslagdag werd afgelast.

Het koppel maalstenen is in 2021 gescherpt, de motor van de motormaalderij gerepareerd, de baansteen vervangen, de roeden doorgehaald en een hamermolen bijgeplaatst. Een paartje zwarte roodstaarten heeft de molen met succes als kraamkamer gebruikt. Dit en meer is te lezen in het Jaarverslag over 2021.

 
  

Voegwerk aan en hekwerk bij de St. Antonius
 

2021 Antonius totaal

Bij de invaarten van de St. Antoniusmolen in Heythuysen werd in oktober 2021 het voegwerk van de muren gecontroleerd en daar waar nodig hersteld. Om dit werk aan de buitenzijde van de muren te doen, moest de aanliggende grond van de molenbelt worden verwijderd en uiteraard later weer terug gebracht.

Een maand later is een degelijk hek rondom de molenbelt geplaatst om baldadige jeugd te weren.

 

Geslaagd als molenaar
  

2021 joel  

Op 5 oktober 2021 haalde Joël Kerbel uit Baexem zijn molenaarsdiploma. Joël is 21 jaar en is daarmee een van de jongste molenaars in Nederland. In 2013 werd hij vrijwilliger op de Aurora-molen in Baexem, in 2016 haalde hij het diploma molengids en nu het molenaarsdiploma. De Aurora is nog steeds de molen waar Joël actief is.

  

 

Ondertekening beheerovereenkomst
  

2021 ondertekening   Op 23 september 2021 werd door de gemeente Leudal en de Molenstichting Leudal, in het bijzijn van veel molenaars en molengidsen, een nieuwe beheer-overeenkomst getekend. In deze overeenkomst, die een looptijd heeft van vijf jaar, zijn de afspraken vastgelegd tussen de gemeente Leudal en de Molenstichting Leudal met betrekking tot het beheer van de vijf windmolens die eigendom zijn van de gemeente.De gemeente blijft eigenaar en zorgt voor de financiering van het beheer en de Molenstichting is verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan.

  

Schilderwerk aan de molens   

 

2021 Aurora geschilderd2 2021 Petrus geschilderd2 2021 Welvaart geschilderd


In de maanden augustus-september 2021 is aan de Aurora in Baexem (zie de Nieuwsbrief van de Aurora en St. Antonius van september 2021), de St. Petrus in Roggel en de Welvaart in Horn schilderwerk verricht. De molens zien er dan ook weer als 'nieuw' uit.

 

Molenstenen billen in de Welvaart
  

2021 Welvaart billen   In de molen de Welvaart in Horn is in de zomer van 2021 onderhoud gepleegd aan de maal- of molenstenen. Molenstenen zijn voorzien van uitgehakte groeven, het zogenaamde scherpsel. Dit scherpsel is nodig om het graan te kunnen malen. Door het gebruik van de stenen, slijt het scherpsel en gaat de molen slechter malen. Op gezette tijden, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, moeten de groeven opnieuw uitgehakt worden, het zogenaamde billen. Bij de molenstenen van de Welvaart is dat recent gebeurd. Ook zijn de molenstenen opnieuw waterpas gelegd en afgesteld.

 

Werkzaamheden aan Wind- & motormaalderij St. Petrus


2021 StPetrus motor

2021 StPetrus baansteen                                                de oude baansteen

 

Aan de St. Petrus molen aan het Nijken in Roggel is in de eerste helft van 2021 veel onderhoud uitgevoerd. De dieselmotor, waarmee gemalen kan worden als er geen wind is, heeft een onderhouds- en herstelbeurt gekregen.

Ook is er onderhoud gepleegd aan de wieken. Het wiekenkruis of gevlucht bestaat uit twee 25 meter lange roeden. De roeden zitten halverwege in de kop van de molenas ‘verscholen’, waardoor dit deel van de roeden niet te zien is. Ongeveer eens in vijf jaar moeten de roeden losgemaakt worden en over korte afstand uit de kop van de molenas geschoven worden om deze onzichtbare delen te controleren op roest en ze te verven. Na controle en onderhoud worden ze weer terug geschoven. In molenaarstermen heet dit het doorhalen van de roeden. Het doorhalen is echt molenmakerswerk en is dan ook uitgevoerd door Adriaens Molenbouw uit Weert.

De molenas, die zorgt voor de aandrijving van de molen, draait boven in de molen in de zogenaamde baansteen. Na bijna 50 jaar draaien was de baansteen van de St, Petrus versleten en moest hij vervangen worden. In april 2021 is deze klus geklaard door de molenbouwer. Verder is het voegwerk van de stenen molenromp op een paar plaatsen bijgewerkt. Het overigens nog in uitstekende staat verkerende voegwerk uit de jaren dertig van de vorige eeuw, was op een paar plaatsen beschadigd en is nu hersteld.

  

Friedesse Molen in de steigers
  

2021 Friedesse  

In april 2021 is door de firma Haans uit Buggenum het voegwerk van de Friedesse Molen stevig onderhanden genomen. Na het bouwen van de steigers is al het voegwerk uitgekapt en opnieuw aangebracht. Vooral aan de waterkant was dat een uitdaging, het bouwen van steigers is daar niet makkelijk en daar hangt ook nog eens een waterrad. Maar het is gelukt. De voegen van de gevels zijn nu qua kleur meer in overeenstemming met het voegwerk van het molenhuis, dat drie jaar geleden prachtig is opgeknapt en weer bewoond wordt na dertig jaar. En dat was ook het doel van de Stichting Friedesse Molen, eigenaar van de Molen. “Molenhuis en molen zijn immers een eenheid,” zegt voorzitter Tjeu Scheepers, “dan moeten beide rijksmonumenten ook dezelfde uitstraling hebben.”

Zie de nieuwsbrief van de Friedesse molen van mei 2021

 

Molen de St. Petrus in 2020
  

Petrus  

De St. Petrus in Roggel heeft in 2020 307.953 omwentelingen gemaakt, het hoogste aantal dat jaar in Limburg. De molen was 133 dagen bemand en draaide op 108 dagen. Vanwege de coronacrisis was de molen helaas gesloten voor publiek en ook de Hamerslagdag en de open dagen werden afgelast.

De vloer van de meelzolder is geschuurd, de groententuin verzorgd, het kantoor opgeknapt en nog veel meer. Dit alles is te lezen in het Jaarverslag over 2020.

 

 

Onderhoud aan het binnenwerk van de Leumolen
  

herstel binnenmuren20202 bew lr  

In december 2020 kregen de binnenmuren en het vuister van de Leumolen een grote opknapbeurt. In de muren werden de scheuren hersteld en gaten voorzien van nieuwe stenen. Ook werden slechte stenen vervangen. Op delen van de muren die oorspronkelijk voorzien waren van pleisterwerk, werd nieuw pleisterwerk aangebracht. Alle witte muurdelen zijn schoongemaakt en opnieuw gewit. De scheuren in het vuister werden hersteld; op het vuister wordt het lijnzaad verwarmd om daarna de olie eruit te slaan.Onderhoud aan het sluiswerk van de Leumolen
  

Voegwerk Leumolen  

Via het sluiswerk van een watermolen wordt het water langs de molen gevoerd:
- via de maalsluis het water om het rad aan te drijven als de molen in werking is
- via de lossluis het passerende water.
In perioden met veel neerslag kan er door de lossluis met veel kracht een grote hoeveelheid water stromen. Het voegwerk van de gemetselde sluismuren heeft daar flink van te lijden en moet regelmatig hersteld worden. In oktober 2020 vond dit plaats bij het sluiswerk van de Leumolen.

 
 

Groot onderhoud aan het molenrad van de Armenmolen
  

Armenmolen2  

De Armenmolen in Neeritter werd in 1686 herbouwd, het metalen molenrad stamt uit 1935. Rond 1975 werden de waterwerken vernieuwd, de Itterbeek deels gekanaliseerd en er kwam een nieuwe lossluis en maalsluis.

Het molenrad was toe aan een schilderbeurt en die vindt plaats in de winter 2020/2021. De verf kan alleen worden aangebracht als het metaal van het molenrad volledig roest- en verfvrij is: dus zandstralen. Maar omdat ter plaatse te doen is heel lastig. Een familielid van de eigenaar, met veel monteurservaring, bood aan het rad te demonteren, naar een fabriek te brengen, te laten zandstralen en “moffelen” en daarna alles weer te monteren. Alle onderdelen leken eerst met bouten te zijn bevestigd, maar een deel bleek te zijn gelast en moest los geslepen worden.

  
De schoepbladen zijn door de afwijkende staaldikte, vorm en uitvoering 14 à 20 kg zwaar. Voor een goede balans van het rad moet alles in vaste volgorde worden gedemonteerd en weer gemonteerd. De dochter van de monteur (“game-artist”) zette daarom alle onderdelen in 3-D in de computer en nummerde de schoepen.

De demontage-klus is in oktober 2020 grotendeels geklaard. Onderdelen worden hersteld en de oorspronkelijk gelaste schoepenbladen van gaten voorzien om deze, net als de rest, met bouten te bevestigen. In de winter van 2020/201 is het molenrad van de Armenmolen dus tijdelijk uit het straatbeeld verdwenen.

De maalsluis-deur bleek deels verrot en wordt ook vernieuwd.

 

  

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief no 5, oktober 2021
Nieuwsbrief no 4, november 2019
Nieuwsbrief no 3, december 2018
Nieuwsbrief no 2, februari 2018
Nieuwsbrief no 1, april 2017


 Nieuwsarchief

Nieuws 2020
Nieuws 2019
 

 

 

© 2018 Molenstichting Leudal - All Rights Reserved. Designed By JohRem