Nieuws c


    

ATTENTIE: De molens in eigendom van de gemeente Leudal (de windmolens) zijn gesloten voor het publiek vanwege het rondwarende coronavirus. Voor de andere molens (de watermolens), gelden mogelijk nog aangepaste openingstijden. Neem contact op met de betreffende beheerder.

  

 Evenementenkalender 2021
  

  
   
NationaleMolendagen
  
               Nationale molendagen   

 2e weekend van mei:

Hamerslagdag
      Hamerslagdag / Smedendag
    Molen St. Petrus, Roggel
 
           
OpenMonumentenDag
     
    Open monumentendagen   
        
      
 2e weekend van september:     

 

MolenstichtingLimburg            
      Limburgse molendag  1e zondag van oktober:
 

 

 

Molen de St. Petrus in 2020
  

Petrus  

De St. Petrus in Roggel heeft in 2020 307.953 omwentelingen gemaakt, het hoogste aantal dat jaar in Limburg. De molen was 133 dagen bemand en draaide op 108 dagen. Vanwege de coronacrisis was de molen helaas gesloten voor publiek en ook de Hamerslagdag en de open dagen werden afgelast.

De vloer van de meelzolder is geschuurd, de groententuin verzorgd, het kantoor opgeknapt en nog veel meer. Dit alles is te lezen in het Jaarverslag over 2020.

 

 

Onderhoud aan het binnenwerk van de Leumolen
  

herstel binnenmuren20202 bew lr  

In december 2020 kregen de binnenmuren en het vuister van de Leumolen een grote opknapbeurt. In de muren werden de scheuren hersteld en gaten voorzien van nieuwe stenen. Ook werden slechte stenen vervangen. Op delen van de muren die oorspronkelijk voorzien waren van pleisterwerk, werd nieuw pleisterwerk aangebracht. Alle witte muurdelen zijn schoongemaakt en opnieuw gewit. De scheuren in het vuister werden hersteld; op het vuister wordt het lijnzaad verwarmd om daarna de olie eruit te slaan.

 

 

Onderhoud aan het sluiswerk van de Leumolen
  

Voegwerk Leumolen  

Via het sluiswerk van een watermolen wordt het water langs de molen gevoerd:
- via de maalsluis het water om het rad aan te drijven als de molen in werking is
- via de lossluis het passerende water.
In perioden met veel neerslag kan er door de lossluis met veel kracht een grote hoeveelheid water stromen. Het voegwerk van de gemetselde sluismuren heeft daar flink van te lijden en moet regelmatig hersteld worden. In oktober 2020 vond dit plaats bij het sluiswerk van de Leumolen.

 

 

 

 
 

Groot onderhoud aan het molenrad van de Armenmolen
  

Armenmolen2  

De Armenmolen in Ittervoort werd in 1686 herbouwd, het metalen molenrad stamt uit 1935. Rond 1975 werden de waterwerken vernieuwd, de Itterbeek deels gekanaliseerd en er kwam een nieuwe lossluis en maalsluis.

Het molenrad was toe aan een schilderbeurt en die vindt plaats in de winter 2020/2021. De verf kan alleen worden aangebracht als het metaal van het molenrad volledig roest- en verfvrij is: dus zandstralen. Maar omdat ter plaatse te doen is heel lastig. Een familielid van de eigenaar, met veel monteurservaring, bood aan het rad te demonteren, naar een fabriek te brengen, te laten zandstralen en “moffelen” en daarna alles weer te monteren. Alle onderdelen leken eerst met bouten te zijn bevestigd, maar een deel bleek te zijn gelast en moest los geslepen worden.

  
De schoepbladen zijn door de afwijkende staaldikte, vorm en uitvoering 14 à 20 kg zwaar. Voor een goede balans van het rad moet alles in vaste volgorde worden gedemonteerd en weer gemonteerd. De dochter van de monteur (“game-artist”) zette daarom alle onderdelen in 3-D in de computer en nummerde de schoepen.

De demontage-klus is in oktober 2020 grotendeels geklaard. Onderdelen worden hersteld en de oorspronkelijk gelaste schoepenbladen van gaten voorzien om deze, net als de rest, met bouten te bevestigen. In de winter van 2020/201 is het molenrad van de Armenmolen dus tijdelijk uit het straatbeeld verdwenen.

De maalsluis-deur bleek deels verrot en wordt ook vernieuwd.

 

 

Insectenhotel bij de Aurora
  

insectenhotel LR  

Juli 2020 is door het IKL in opdracht van de gemeente Leudal bij de standaardmolen de Aurora te Baexem een insectenhotel geplaatst. Binnenkort wordt bij het insectenhotel een kleine bloemenweide aangelegd.

 

 

 

 

Molen de St. Petrus in 2019
  

Petrus  

De St. Petrus in Roggel heeft in 2019 251.256 omwentelingen gemaakt, het hoogste aantal van alle windmolens in Limburg. Maalstenen zijn gescherpt en de ligger waterpas gelegd. De kruias is vernieuwd en het bovenwiel weer rondgemaakt. De molenas loopt na onderhoud weer veel lichter in de baansteen.

Dit en veel meer is te lezen in Jaarverslag over 2019.

 

 

Molen De Hoop in Horn uit de steigers
  

hoop

 

In de periode juli 2019 t/m maart 2020 zijn er herstelwerkzaamheden verricht aan de molen De Hoop in Horn. De kap werd voorzien van een nieuwe laag dakleer en ook de daarop liggende schaliën werden vernieuwd. De oude schaliën waren 45 jaar oud en sloten het dak niet goed meer af.

Een schalie is een dun plankje dat door kloven of zagen wordt verkregen. In geval van De Hoop gaat het om gekloofde schaliën van eikenhout. Om de levensduur van de schaliën te verlengen zijn ze behandeld met beits en lijnolie.

De werkzaamheden werden uitgevoerd door ambachtelijk timmerman Frans Hagenaars uit Leende. Het werk vond plaats onder verantwoordelijkheid van de Molenstichting Leudal in opdracht van de gemeente Leudal.

 

Klein maar fijn
  

Antonius Henk Spoor  

Henk Spoor is niet alleen molengids op de St.Antonius in Heythuysen en de Aurora in Baexem, maar neemt ook weleens het penseel ter hand. Met zijn vrouw maakte hij kleine schilderijtjes van de St. Antonius. De schilderijtjes hebben een afmeting van 5 bij 5 centimeter en zijn op de molen te koop. Klein maar fijn dus.

 

 
 
    
Gulle gaven
  

Offerblokken LR  

De Leumolen en molen De Welvaart zijn ieder een fraai offerblok rijker. Thieu Tubeé timmerde de kistjes, G. Schoenmakers schilderde de Leumolen en Jan van der Venne penseelde de Welvaart. Het ontwerp is geïnspireerd op de houten schooltassen die in de achttiende en negentiende eeuw in gebruik waren. De bijzondere donatieboxen prikkelen ongetwijfeld tot gulle gaven ten bate van de molens. Dank aan de makers!

 

  

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief no 4, november 2019
Nieuwsbrief no 3, december 2018
Nieuwsbrief no 2, februari 2018
Nieuwsbrief no 1, april 2017


 Nieuwsarchief

Nieuws 2020
Nieuws 2019
 

 

 

© 2018 Molenstichting Leudal - All Rights Reserved. Designed By JohRem